Literatūrinė popietė „Po ūkanotu nežinios dangum"

Literatūrinė popietė „Po ūkanotu nežinios dangum"

    2021–ieji  metai yra paskelbti Vytauto Mačernio metais, kadangi šiais metais birželio 5 dieną, sukako lygiai šimtas metų, kai Žemaitijoje, Šarnelės kaime, gimė būsimasis poetas Vytautas Mačernis.

IMG 2130
    Šios gražios sukakties paskatintos Trakų suaugusiųjų mokymo centro lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos Daiva Žilionienė, Monika Venskūnienė, Daiva Daukševičienė jau prieš gerą mėnesį suplanavo įvairias veiklas: su mokiniais rinko medžiagą ir gamino stendus, kurie puikuojasi mūsų mokyklos koridoriuje, paskelbė dailyraščio konkursą, skirtą gražiai poeto sukakčiai įprasminti. Dėl gražiausio rašto savininko titulo varžėsi socialinių įgūdžių ugdymo, jaunimo ir suaugusiųjų klasių mokiniai. Socialinių įgūdžių ugdymo klasių mokiniai skaitė Vytauto Mačernio eilėraščius, kurie yra išsaugoti audio formatu. Vyko protmūšiai dėl geriausio literatūros žinovo vardo. Jaunimo ir socialinių įgūdžių ugdymo klasių mokiniai iš savo archyvų surinko gražiausias įvairių metų laikų nuotraukas, kurios eksponuojamos stenduose ir mokyklos socialiniame tinkle „Facebook". Mokiniai kartu su technologijų mokytojais Ligita Kudzinskiene ir Alvydu Buja pagamino simbolinius „Vizijų laiptus", kurių gamybai naudojo medžio juosteles - jose išdegino poeto Vytauto Mačernio gražiausias kūrybos eilutes.

taip
     Nepaprastai džiugu, kad visos šios veiklos išaugo į birželio 10-osios renginį – literatūrinę popietę labai gražiu pavadinimu „Po ūkanotu nežinios dangum". Tokiu pavadinimu yra išleista ir Vytauto Mačernio poezijos knyga. Šios literatūrinės popietės metu buvo apdovanoti dailyraščio konkurso nugalėtojai: jaunimo, socialinių įgūdžių ugdymo ir suaugusiųjų klasių mokiniai. Padėkas mokiniams įteikė direktoriaus pavaduoja ugdymui Diana Kosovskienė, kuri tarė ir gražų bei prasmingą sveikinimo žodį. Kai padėkos jau buvo konkurso laimėtojų ir dalyvių rankose, klausėmės pasakojimų apie V. Mačernio gyvenimą, skaitėme jo eiles, užburiančios smuiko melodijos šildė mūsų širdis. Žiūrėjome šiuolaikines V. Mačernio kūrybos interpretacijas – filmuotus video, klausėmės dainų įrašų bei poezijos posmų, kuriuos skaitė profesionalūs aktoriai.
     Nepaprastai gera suvokti, kad poeto V. Mačernio kūryba yra aktuali ir šių laikų jaunimui.  Renginys leido pajusti šio nepaprasto poeto ypatingą kūrybos dvasią, suprasti jį kitaip ir  suvokti, kad V. Mačernis vis dar gyvas mūsų visų širdyse.

MONIKA VENSKŪNIENĖ,

Trakų suaugusiųjų mokymo centro
lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja